De 3 nieuwste zebra's

De 3 nieuwste zebra's

[OOO]

Er zijn inmiddels 74 boekjes verschenen over wiskundige onderwerpen die niet in de wiskundelessen op school aan bod komen. Sommige boekjes verdiepen, bijvoorbeeld bepaalde onderdelen van de statistiek, andere gaan over kunst of architectuur. Weer andere boekjes geven je een inkijkje in wiskundige terreinen buiten de schoolstof, zoals kettingbreuken. Een overzicht van de boekjes vind je op epsilon-uitgaven.nl. Een boekje kost 10 euro. In dit artikel lees je meer over de drie meest recent verschenen Zebra-boekjes.

Complexe getallen: hoe kom je erop?

Negatief keer negatief is positief. En positief keer positief levert ook een positief antwoord op. Dus kan een getal keer zichzelf negatief zijn? Nee. Dat kan niet. En als we nou eens zeggen dat er een speciaal getal i is, waarvoor geldt: i2 = -1? Welkom in de wereld van de complexe getallen. Als je wiskunde D kiest in de bovenbouw maak je er verder kennis mee. Het idee van de complexe getallen klinkt als een wiskundig gedachtenexperiment, maar is dat niet. Vanaf 1500 ontstaat het inzicht dat de wortel uit een negatief getal ook in de reële wereld betekenis kan hebben. Over hoe het precies is gegaan lees je in het Zebra-boekje Complexe Getallen – verkend met Geogebra.

Meer inziCht in dataverkenning

Stel: je hebt onderzoek gedaan dat een grote hoeveelheid data heeft opgeleverd. Hoe krijg je daar dan inzicht in? Op school leer je hoe dat kan met bijv. een cirkeldiagram, een boxplot of een frequentieverdeling. Maar er is meer: een puntenwolk, een kwantielplot. En als je een frequentieverdeling hebt die er 'normaal verdeeld' uit ziet, hoe controleer je dat dat dan? In het Zebraboekje Inleiding in de exploratieve data-analyse lees je er meer over.

Rekenen aan levensverzekeringen

Er gaat een wereld van wiskunde schuil achter verzekeringen. Het Zebra-boekje Rekenen voor het leven geeft inzicht in wat er aan rekenen allemaal komt kijken bij het product 'levensverzekering'. Een levensverzekering sluit je af als je zeker wilt stellen dat er op een later moment een bepaald bedrag beschikbaar komt. Dus ook als je voortijdig mocht komen te overlijden. Hoe berekent een verzekeringsmaatschappij de te betalen premie? En hoeveel geld moet een verzekeringsbedrijf zelf in kas hebben om zeker te zijn dat het aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen?