Pythagoras Lesmaterialen

Pythagoras Lesmaterialen

Eigenlijk wist je dat al: wiskunde is leuk. Je hebt tenslotte er niet voor niets voor gekozen om wiskundeleraar te worden en je weet zelf heel goed hoe leerlingen te onderwijzen. En met de wiskundelessen van Pythagoras wordt de les in de klas nu nog veel leuker!  Een aantal van de gratis lessen vind je hieronder. In het magazine Pythagoras staan nog veel meer wiskundevraagstukken die je in de wiskundeles kunt integreren. Neem een (school)abonnement!

DeElbAarheid

Getallen eindigend op 5 of 0 zijn altijd deelbaar door 5 en getallen met een even eindcijfer zijn deelbaar door 2. Er zijn trucjes die we allemaal wel kennen. Kennen jouw leerlingen alle regeltjes om de deelbaarheid door 1 t/m 10 te checken?

Download

 

Eerlijk delEn

In de les “Eerlijk delen” snijden we oppervlakken en ruimtelijke figuren zó dat er gelijke delen ontstaan. Dat begint met regelmatige veelvlakken opdelen en daarna worden ook de platonische figuren gedeeld volgens dezelfde regels. Met behulp van de bouwplaten kunnen de leerlingen zelf driehoeken in elkaar zetten en puzzelen tot een kubus. Het filmpje bij de manieren van de kubus delen is een absolute aanrader en geeft de leerlingen inzicht. De les eindigt met het opdelen van een dodecaëder in vier delen (mét bijbehorende bouwplaten).

Download

 

De dag vAn de wEek

In “De dag van de week” kunnen leerlingen zelfstandig aan het rekenen. Met behulp van de formule van Gauss en de doomsday-rule van Conway berekenen de leerlingen bijvoorbeeld op welke dag hun 25e verjaardag valt, of een Eerste Kerstdag in de toekomst. Beide methoden hebben hun voor- en nadelen die besproken kunnen worden.

Download

 

WanNEer vAlt Pasen?

Eerste Paasdag valt op de eerste zondag na de eerste volle maan nadat de lente begonnen is. Op welke datum dat is? Daar heeft Carl Friedrich Gauss een algoritme voor bedacht! In deze les wordt eerst een aantal berekeningen gemaakt m.b.t. de lengte van het kalenderjaar en een astronomisch jaar (en dus de reden voor schrikkeljaren). Daarna gaan de leerlingen aan de slag met het algoritme van Gauss om de Paasdatum te bepalen. Voor de liefhebbers kan de laatste opdracht gemaakt worden in Excel of Python of andere programmeertaal.

Download

 

RekENen Op Een abACus (les 1)

De rekenmachine voordat er rekenmachines bestonden: de abacus. We bekijken hoe een Japanse abacus werkt en leren ermee optellen en aftrekken. Deze les is natuurlijk het leukst als je Japanse (of Chinese) abacussen ter beschikking hebt maar er zijn ook veel apps beschikbaar waarop de leerlingen een abacus kunnen simuleren.

Download

 

RekenEN oP eEn AbaCus (LEs 2)

In het vervolg van de abacus-les gaan de leerlingen ook leren vermenigvuldigen op een abacus. Dit kan gebruikt worden als een mooie verdieping voor het tientallig stelsel en rekenen met grote getallen.

Download

 

Bronvermelding

  1. Pythagoras lesmateriaal