Figuren met Pythagons
In de vorige Pythagoras presenteerden we onze prijsvraag voor het schooljaar 2016/17. Je kunt de opdrachten ook vinden op onze site: http://www.pyth.eu. In dit artikel kijken we wat voor figuren je zoal kunt maken met pythagons, de figuurtjes waar het in de prijsvraag om draait.
In het vorige nummer hebben we de pythagons geïntroduceerd. Op deze zeven figuurtjes – je ziet ze bovenaan – is onze jaarlijkse prijsvraag gebaseerd. Je ziet: de pythagons zijn erg hoekig. Om succesvol met de prijsvraag te zijn, moet je zoveel mogelijk van die hoeken kunnen wegwerken. Dit kan je uitstekend oefenen met zogeheten Tangrampuzzels.
Van één set van zeven pythagons kun je onder andere een naar links zwemmende vis, een schuur, een space shuttle en een tulp maken (zie figuur 2 tot en met 5). We hebben de plaatjes expres zwart gemaakt. Lukt het jou om de figuren met de zeven pythagons te leggen?
Twee sets
Het zal je waarschijnlijk niet al te veel moeite hebben gekost om de vis, de schuur, de space shuttle en de tulp te maken. Er zijn immers maar zeven stukjes. We gaan daarom verder met twee sets pythagons. Kun je met twee sets, dus veertien stukjes in totaal, de raketlanceringsintallatie in figuur 6 maken?
Moeilijker zijn de cijfers 1, 5, 8 en 9 (zie figuur 7 tot en met 10). Het is mogelijk om al deze figuren te maken met twee pythagon-sets.
Op de website van Pythagoras staan vellen met pythagons (A4-formaat). Je kan ze printen. Erg handig voor als je zelf gaat experimenteren!
Bekijk oplossing