Het gedoe dat wel wiskunde moest zijn
Niveau [OOO]
Het boek Wis- en natuurlyriek van Drs. P en Marjolein Kool is vijf jaar na het overlijden van Drs. P opnieuw leverbaar. Het gaat niet zomaar om een herdruk: de nieuwe editie bevat een 'chemisch supplement en verse verzen van K'.
Dit boek staat vol met verzen over onderwerpen uit de exacte vakken. Niet alleen wiskunde dus, maar wiskunde krijgt wel veel aandacht.
Het boek is niet nieuw: het kwam uit in 2000. Maar het is niet al die tijd leverbaar geweest. Inmiddels is het boek opnieuw uitgekomen in een "uitgebreide editie", de uitbreiding bestaat uit die "verse verzen van K" waar de ondertitel naar verwijst. Logisch ook, want Drs. P (pseudoniem van Heinz Hermann Polzer) is in 2015 overleden. Marjolein Kool (de K dus) is hogeschoolhoofddocent rekenenwiskunde en didactiek bij de pabo van de Hogeschool Utrecht. Veel van de wiskundige verzen zijn dus van haar, maar niet allemaal (het pi-sonnet en het e-rondeel zijn bijvoorbeeld van Drs. P). Achter in het boek is te lezen welke verzen van wie zijn.
De onderwerpen die in de verzen aan bod komen zijn heel divers: bewijzen (het briljante vers Bewijzen over bewijzen uit het ongerijmde is mijn persoonlijke favoriet), beroemde wetenschappers, natuurkundige wetten, piramides, kegels, hoogtelijnen, rekenles, de Fibonacci-getallen, geschiedenis van de wiskunde, het =-teken, en ga zo maar door. Soms staat er een verhelderend plaatje of een kort stukje uitleg bij een vers.
In de 52ste jaargang van Pythagoras hebben we een aantal verzen uit dit boek op de achterkanten geplaatst. Mijn favoriete gedichten komen nog steeds vooral uit het eerste deel van het boek. De nieuwe verzen van Marjolein Kool gaan op
het laatste na allemaal over wiskunde, dus dat is leuk voor ons, Pythagoraslezers. Maar dat laatste gedicht vind ik wel het mooist, dat is een prachtig vers over Drs. P.
Dit is een ander gedicht wat ik heel leuk vind uit het nieuwe deel:
Wiskunde
'Dit denkbeeld heeft iets magnifieks!
Dit maakt mij straks beroemd
in wetenschap die in oud-Grieks
mathésis wordt genoemd
en in het Frans mathématique
en in het Engels math.
Bij ons wordt – hé dat is uniek –
die naam niet voortgezet.'
Hij schreef iets op zijn schoolbord neer.
Maar toen hij nog eens keek,
zag hij dat zijn bewijs alweer
onjuist en kansloos bleek.
Ach, veeg maar uit, zo dacht hij moe.
Hij zag, al deed het pijn,
waarom de naam van zijn gedoe
wel wiskunde moest zijn.
Een exemplaar van ""Wis- en natuurlyriek"" winnen? Schrijf voor 15 december 2020 een vers of haiku over wiskunde en stuur op naar [email protected]. De drie mooiste inzendingen winnen het boek. |
||