Het SOS spel
Een wiskundige doet de afwas - 13
[OOO]
De familie Van der Torus is een heel normale, gemiddelde familie. Voor zover een familie van wiskundigen normaal kan zijn. Ze komen allerlei alledaagse problemen tegen. Kom je zelf uit een wiskundig gezin of ben je een (mogelijk toekomstige) wiskundige, dan kun je je ervaringen, vragen en ideeën delen met de familie Van der Torus via email naar [email protected].
De vakantie was wel erg onrustig geweest (hittegolven, hoosbuien met overstromingen en modderlawines, bosbranden, …). Gelukkig was het thuis weer kalm genoeg voor de familie Van der Torus om binnen allerlei dingen te doen. Zo leerden ze van de kinderen uit de omgeving het SOS spel. Dit is een spel voor twee (of meer) personen met potlood en papier. Het wordt op een rooster gespeeld, zeg $8\times 8$. In het begin is het rooster leeg. Om de beurt zet elke speler naar keuze een letter $S$ of een letter $O$ in een leeg hokje. Telkens wanneer een speler in drie hokjes naast elkaar (horizontaal, verticaal of diagonaal) de combinatie $SOS$ creëert, wordt $1$ punt verdiend (streep ze bijvoorbeeld door met je eigen kleur) en mag deze speler nog een keer zetten. Als het rooster vol is, dan is degene met de meeste punten de winnaar. Het kan natuurlijk ook remise worden. Met het $SOS$ spel heeft de familie heel wat uren (en vellen papier) gevuld. Milli en Mu deden niet voor elkaar onder.
Voor wie het wat spannender wil maken is er een variant van het spel waarbij de speler die de eerste $SOS$ maakt meteen wint. Phi en Pi vroegen zich natuurlijk af hoe je dit spel het beste kan spelen. Dat is nog niet zo eenvoudig. Daarom hebben ze zich in de vakantie beperkt tot de ééndimensionale variant met twee spelers waarbij de eerste $SOS$ wint. Daarbij speel je dus op een $1\times N$ rooster, d.w.z. een rij van $N$ hokjes. Met wat moeite kwamen ze er achter voor welke $N$ er een winnende strategie bestaat, en welke speler (de beginner of juist de ander) dan kan winnen. Kun jij dat ook uitzoeken?