Kleine Nootjes 56-4

Kleine Nootjes 56-4

Treinverkeer

In een bepaalde periode is in de Verenigde Staten het aantal treinritten op een bepaald traject met 5% afgenomen. Het aantal treinreizigers op dat traject is in die periode met 10% afgenomen. Met hoeveel procent is in die periode het gemiddelde aantal reizigers per treinrit toe- of afgenomen?

Vermenigvuldigen

Hoeveel oplossingen kun je vinden voor elk van de volgende vermenigvuldigingen? Verschillende letters staan voor verschillende cijfers.

$$AB \times AC = ADE$$

$$PQ \times PR = PSTU$$

Priemvierkant

Zet in een $3 \times 3$-vierkant negen cijfers neer, zodanig dat er acht priemgetallen van drie cijfers staan (drie horizontaal, drie verticaal en twee diagonaal beginnend aan de bovenkant).

Rare klok

Jacob heeft zijn grote klok laten maken. Hij hangt hem weer aan de muur en zet om 12 uur de wijzers op 12 uur precies. Als de klok loopt, merkt hij tot zijn grote schrik dat beide wijzers achteruit lopen, en na even vergelijken met zijn horloge ook nog eens allebei twee keer zo snel als normaal. ’s Middags komt zijn vriendin Jessica op bezoek en Jacob zegt: ‘Kijk naar mijn gerepareerde klok, er klopt niets meer van.’ Jessica kijkt op haar horloge (dat natuurlijk perfect loopt) en naar de klok. Dan zegt ze geruststellend: ‘Niets aan de hand Jacob, hij geeft precies de juiste tijd aan.’ Hoe laat is het dan?

Winst of verlies?

Kate en Leonardo doen een spelletje met vier munten. Kate zet in op ‘kop’ en betaalt 10 cent aan Leonardo. Dan gooit Leonardo de vier munten. Als ze alle 4 ‘kop’ zijn, krijgt Kate 4 keer 10 cent van Leonardo. Als er 3 van de 4 ‘kop’ zijn, krijgt Kate 3 keer 10 cent. Als er 2 van de 4 ‘kop’ zijn, krijgt Kate 2 keer 10 cent. Als er 1 van de 4 ‘kop’ is, krijgt Kate 1 keer 10 cent. Als er geen ‘kop’ bij zit, krijgt Kate niets. Als ze het spelletje vaak spelen, is dit dan uiteindelijk winstgevend voor Kate, of niet?

Bekijk oplossing