Kleine nootjes en UPjes 62-1

Kleine nootjes en UPjes 62-1

Kleine nootjes

zijn eenvoudige opgaven die weinig of geen wiskundige voorkennis vereisen om opgelost te worden.

  Hugo, Eppo, Otto, Marco en Rigo krijgen achtereenvolgens de nummers $1, 2, 3, 4$ en $5$. Hugo heeft een bal. Hugo geeft niet door aan een even nummer, Eppo aan een priemgetal, Marco niet aan een oneven nummer, Rigo niet aan een priemgetal. Ze hebben alle vijf eenmaal de bal. Wie heeft hem als voorlaatste?   Julie zit in de metro van Brussel Noord naar Heysel. Elke $6$ minuten komt ze een metro tegen die even snel in de tegenovergestelde richting rijdt. Hoeveel metro's komen er aan in Heysel per uur?  
 
  Monseigneur werd geboren in $19ab$. $ab$ is een kwadraat, bovendien is $2000-19ab$ ook een kwadraat, dat kleiner is dan $ab$. Wat is $ab$?   Een man schikt 9 dobbelstenen in een vierkant van $3\times 3$.
$$\begin{matrix}1&3&1\\
4&2&1\\
2&2&3
\end{matrix}$$ Hoeveel dobbelstenen moet hij minstens ondersteboven draaien opdat in elke rij en kolom de som $10$ wordt?
 

UPjes

(= Ummels Puzzels) zijn een soort getallencrypto’s: er wordt een getal gezocht dat voldoet aan de genoemde beschrijving.

                 
    Dit getal gedeeld door zichzelf hoeft niet $1$ te zijn.       Ik zoek een getal van drie cijfers met maar drie delers waarvoor geldt dat de som van de buitenste twee cijfers gelijk is aan het middelste.    
                 
 
                 
    Dit getal vermenigvuldigd met $9$ geeft een getal met alleen maar het cijfer $1$.       Welke twee getallen met drie dezelfde cijfers kun je maken als je alle letters, die de Romeinen gebruikten bij hun telling ($I, V, X, L, C, D$ en $M$), slechts één keer gebruikt?    
                 

 

Bekijk oplossing