Kleur geometrie

Kleur geometrie

[OOO]

Het werk van Monika Buch - deel 6

Monika Buch is een kunstenares die vooral in haar vroegere werk een exacte werkwijze hanteerde, waardoor dat heel geometrisch aandoet. Om dat ten volle te kunnen waarderen geeft Klaas Lakeman (Ars et Mathesis) in deze jaargang van Pythagoras toelichting op een aantal eigenaardigheden in haar werk.

In november 2024 was in de Bibliotheek Neude te Utrecht een kleine expositie met werk van Monika Buch getiteld Geometrie in kleur. Het was een beperkt overzicht van haar veelzijdig geometrisch werk. Daarvan gaat hier aandacht uit naar werk dat in de voorgaande afleveringen niet aan de orde is gekomen. Zo maakte ze allerlei variaties op de bekende onmogelijke driebalk. Figuur 1 toont een bijzondere koppeling en vervlechting van een aantal onmogelijke driebalken. Ook experimenteerde ze met andere onmogelijke figuren of optische illusies (figuren 2 en 3). Soms gaat het bij haar slechts om een simpel lijnenspel met nadruk op kleurschakeringen zonder direct een optische illusie te beogen (figuur 4).

Figuur 1
Figuur 1
Figuur 2
Figuur 2
Figuur 3
Figuur 3
Figuur 4
Figuur 4

Veel aandacht was er bij Geometrie in kleur voor spiralen. Van eenvoudige (figuren 5 en 6) naar meer ingewikkelde spiralen (figuur 7). Daarbij valt op dat zij met rechte lijnstukjes de suggestie weet te wekken van een vloeiende uitwaaiering van binnen naar buiten. Iets soortgelijks geldt voor figuur 8, maar dan met een aaneenschakeling van stomphoekige gelijkbenige driehoeken.

Figuur 5
Figuur 5
Figuur 6
Figuur 6
Figuur 7
Figuur 7
Figuur 8
Figuur 8