Nieuwe wiskundegalerie in Londen

Op 7 december opende het Science Museum in Londen de deuren van een nieuwe wiskundevleugel: de Winton Gallery. De vleugel is ontworpen door de inmiddels overleden Dame (Engelse titel voor vrouwen, net als Sir voor mannen) Zaha Hadid.

In de ontvangsthal hangt een dubbeldekker vliegtuig uit 1929 aan het plafond, ontworpen door Frederick Handley Page (1885-1962), resultaat van een wedstrijd om veilige vliegtuigen te ontwerpen. Boven het vliegtuig is het plafond een gekromd vlak dat de wiskundig berekende luchtstromen aangeeft tijdens het vliegen.

In de vleugel is een groot aantal wiskundige topstukken op mooie en educatieve wijze geëxposeerd. Een van de voorwerpen is de Moniac Machine, in 1952 ontworpen door de Nieuw-Zeelandse econoom William Phillips voor de London School of Economics. Met de machine kon met behulp van waterstromen, door enkele startgegevens in te voeren, een aantal uitkomsten voor de ontwikkeling van de Engelse economie ‘berekend’ worden.

Een ander voorwerp is het drie meter lange model van het destijds grootste tankschip, de Globtik Tokyo uit 1973, met een uitstekende bult vooraan het schip net onder de waterlijn. Tegenwoordig heeft elk groot schip zo’n bult. Het was de Engelse hydrodynamicus William Froude die in de negentiende eeuw de eerste uitgebreide experimenten deed met de vorm van scheepsrompen om de wrijving te minimaliseren. Deze experimenten deed hij met kleinere modellen in een grote watertank. Deze modellen zijn tentoongesteld. Via berekeningen kon hij de invloed op grote schepen berekenen. Uiteindelijk leidden voortgezette experimenten begin vorige eeuw tot de nu zo bekende bulbstevens.

Tijdens een tripje naar Londen mag een bezoek aan de Winton Gallery met al zijn aan wiskunde gerelateerde voorwerpen niet ontbreken! (JG)