Nogal logische fotostrips
Je kunt wiskunde en/of wetenschap op veel manieren uitleggen. Met goed doorwrochte artikelen heb je de zaterdagse wetenschapsbijlage van de krant zo vol. En ook in Pythagoras nemen we meestal de tijd (en ruimte) om dingen rustig uit te leggen.
Maar wat als je die tijd of ruimte niet hebt?
Je hoort vast wel eens dat iets op een A4-tje samengevat moet worden. Dat is voor velen een standaard voor ‘een korte uitleg’.
Blaise Pascal schreef ooit aan het eind van een brief: "Je n’ai fait celle-ci plus longue que parce que je n’ai pas eu le loisir de la faire plus courte".
(Ik heb deze [brief] langer dan normaal gemaakt omdat ik geen tijd had hem korter te maken.) En, inderdaad, het kost behoorlijk veel tijd om iets in korte tijd of beperkte ruimte uit te leggen.
In hun boek De Verrassende Verjaardagen laten Ype Driessen en Ionica Smeets zo’n zestig keer zien hoe het toch kan: in een fotostrip van zes plaatjes een onderwerp zo behandelen dat je aan het eind een idee hebt gekregen van ‘hoe het zit’. Er zit niet alleen veel wiskunde bij, maar ook filosofie (tijdreizen, zijn wij computersimulaties) en natuurkunde.
Ik ga nu niet alle onderwerpen opsommen, maar duidelijk wordt wel waarom de roomservice in het Hilberthotel lang op zich laat wachten en waarom het niet handig is het bekende verhaal van de rijstkorrels op het schaakbord letterlijk uit te beelden (je eet nog jáááren rijst).
Ik vind niet alle strips even leuk.
Ik schreef dit op in de geest van één van de strips die ik het leukst vond (en welke zou dat zijn?). Ik weet zeker dat sommige lezers willen weten welke strips ik niet leuk vind. Maar dat heb ik niet gezegd; alleen maar dat ik ze niet allemaal even leuk vind. Misschien vind ik ze allemaal op één na even leuk en die ene nog leuker.
Je ziet wat er gebeurt als je dit boek leest: je gaat zelf dingen verzinnen die misschien ook wel een stripje waard zijn. Dat alleen maakt het de moeite al waard.
Overigens is er voor de Python-programmeurs nog een mooie opgave in de strip hiernaast: in het laatste plaatje zijn de pixels op kleur gesorteerd. Hoe zou je dat zelf (efficiënt) programmeren?
Prijsvraag
We mogen een paar exemplaren van dit boek weggeven. Bedenk zelf een fotostrip waarop je een stelling of een formule uitlegt (je hoeft de strip niet te maken, een goede beschrijving is genoeg).De vijf beste krijgen een exemplaar van De Verrassende Verjaardagen.