Rode, blauwe en gele mutsen

Rode, blauwe en gele mutsen

Vijf kabouters worden gegijzeld door de gemene Voldemort. Ze krijgen de kans om vrij te komen. Daarvoor moeten ze een moeilijk raadsel oplossen.

Voldemort is de ultieme vertegenwoordiger van het kwaad. De kabouters zullen een ongelukkig lot tegemoet gaan, behalve… als ze in staat zijn een moeilijk raadsel op te lossen.

Voldemort heeft vijftien kaboutermutsen: vijf rode, vijf blauwe en vijf gele. Hij zegt tegen de kabouters: 'Morgen plaats ik jullie in twee rijen: in rij 1 staan twee kabouters, in rij 2 staan drie kabouters. Kabouters in dezelfde rij kunnen elkaar niet zien.  Wel kan iedereen de kabouters in de ándere rij zien.' Terwijl Voldemort zijn vijftien mutsen laat zien, vervolgt hij: 'Ik zal ieder van jullie één van deze mutsen op het hoofd zetten. Zodra ik een signaal geef, raadt iedereen tegelijkertijd zijn eigen mutskleur. Als ten minste één van jullie zijn mutskleur goed raadt, laat ik jullie vrij.'

Tot het moment dat de kabouters in de twee rijen worden opgesteld, kunnen de kabouters met elkaar overleggen. Daarna niet meer: zodra de mutsen zijn verdeeld, is elke vorm van communicatie, ook non-verbaal, verboden. De slimme kabouters bedenken een strategie waarmee ze gegarandeerd vrij zullen komen. Hoe luidt die strategie?

Klik, als je zelf hebt nagedacht over de oplossing, hieronder op [Bekijk Oplossing] voor de rest van het artikel.

Bekijk oplossing