Speelfilm over drie vrouwelijke NASA-wiskundigen

Speelfilm over drie vrouwelijke NASA-wiskundigen

Nog maar kort geleden werden we getrakteerd op films over het wiskundegenie Alan Turing (The Imitation Game, 2014) en het duo Srinivasa Ramanujan en Godfrey Harold Hardy (The Man Who Knew Infinity, 2015).

Nu is er een film met een drietal wiskundigen in de hoofdrol: Hidden Figures, gebaseerd op het gelijknamige boek van Margot Lee Shetterly, vertelt het ongelofelijke verhaal van Katherine Johnson (Taraji Henson), Dorothy Vaughn (Octavia Spencer) en Mary Jackson (Janelle Mon.e), drie briljante vrouwen van Afro-Amerikaanse afkomst die bij de NASA werkten. Ze waren het brein achter een van de grootste operaties in de geschiedenis: de lancering van astronaut John Glenn in de ruimte. Dankzij de berekeningen van de drie vrouwelijke wiskundigen slaagde Glenn er in 1962 als eerste in om in een baan om de aarde te vliegen. Het visionaire trio bevocht genderongelijkheid en racisme om hun ambities waar te maken. Met hun indrukwekkende prestatie zetten ze de wetenschap destijds op hun kop.

Hidden Figures draait vanaf 9 maart in de Nederlandse bioscopen.

In Hidden Figures speelt Taraji Henson (foto) de intelligente wiskundige Katherine Johnson. Toen de NASA in 1962 voor het eerst computers gebruikte om de baan om de aarde te bereken, werd Johnson gevraagd de uitkomsten na te rekenen. Zo werd zij een sleutelfiguur in de succesvolle eerste baan om de aarde. Johnson berekende ook het traject voor de vlucht van Apollo 11 naar de maan in 1969. De echte Katherine Johnson leeft trouwens nog. Ze is 98 jaar oud.