Spelen met wiskunde

Spelen met wiskunde

De wiskundetentoonstelling van Museum Boerhaave in Leiden is vernieuwd. Reden voor Pythagoras om weer eens naar het museum af te reizen.

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden is een wetenschapsmuseum en bestaat niet alleen uit wiskunde. Er is momenteel een overzichtstentoonstelling over besmettelijke ziektes. Heel toepasselijk na twee jaar Corona. Maar tegenover de entree bevindt zich naast de schatkamer een ware wiskundetentoonstelling. Het zijn veelal experimenten. Je kunt zelf draaien en drukken op knoppen.

De eerste plek waar je stil kunt staan gaat over geluid en muziek. Je kunt zelf het octaaf, de kwint en alle andere verhoudingen in de muziek beluisteren. Tevens worden de bijbehorende golven geprojecteerd op een scherm. Hoe beter het akkoord klinkt hoe fraaier en eenvoudiger is de grafiek die wordt geprojecteerd.

Verderop zijn wat activiteiten rondom projecties en de toepassing op kaarten. Dan volgt een knikkerbaan. Bij elk spijltje heeft de knikker een even grote kans om naar rechts of links te gaan. Je zou hier een mooie normale verdeling verwachten. Toch durf ik daar mijn hand niet voor in het vuur te steken.

Dan kom je nog langs de parelhagedis. Deze hagedis heeft geblokte tekening op zijn huid. Bekend is dat de verschillende blokken af en toe van kleur veranderen. Dat gebeurt niet zomaar, nee alleen als de blokken in de omgeving voldoen aan een bepaalde configuratie. Dan is snel de link gelegd met Conway’s Game of Life. Daarnaast kan worden bestudeerd hoe patronen overgaan naar een volgende. Maar dat geldt voor Game of Life, niet de mysterieuze parelhagedis.

En dan volgt de laatste zaal. Dit is wel het hoogtepunt van de tentoonstelling. Er hangen twee grote touchscreen schermen. De eerste gaat over Mandelbrotverzamelingen. Je kunt inzoomen op een klein stukje van het scherm, en ziet daar de prachtigste vormen tevoorschijn komen. Het tweede scherm gaat over veelvlakken. Helaas was dat scherm buiten gebruik, maar het leek me erg interessant. Daarnaast zijn er vier tafels met plastic figuurtjes. 3 tafels hebben als thema islamitische kunst, de laatste tafel gaat over Penrose

De illustratie toont een figuur die je kunt leggen met de stukjes die op de tafel "Mosul" liggen. Het bijzondere van deze vlakvulling is dat regelmatige zevensterren en achthoeken kunnen worden gecombineerd.