Turing Award voor www-pionier

Turing Award voor www-pionier

Hoe vaak hoor je niet de zin ‘Ik zoek het even op op internet’? Strikt genomen is dit onjuist, want het internet is ‘slechts’ de infrastructuur: het digitale netwerk waarop computers zijn aangesloten. Het bestaat al sinds 1983, en daarvoor was er een soort voorloper die Arpanet heette.

‘Ik zoek het even op op het wereldwijde web’ is wat men eigenlijk bedoelt. Het WorldWideWeb werd in 1990 bij CERN, in het Zwitserse Genève, ontwikkeld door de Brit Tim Berners-Lee. Dankzij dit web konden wetenschappers hun informatie bundelen zodat die voor iedereen te zien is.

In de jaren tachtig waren er ook al sites, maar die bevatten uitsluitend teksten zonder hyperlinks. Je moest toen in een soort telefoonboek opzoeken welk internetadres je moest intikken. Eerst waren dat nummers, later domeinnamen, zoals pyth.eu.

Dankzij Berners-Lee konden sites aan elkaar gelinkt worden, en daarmee was het wereldwijde web geboren. Binnen enkele jaren werd het ook buiten de wetenschap enorm populair.

Voor zijn uitvinding heeft Berners-Lee nu de Turing Award, de officieuze ‘Nobelprijs voor informatica’, gekregen. De prijs, een door Google gefinancierd geldbedrag van een miljoen dollar, wordt op 24 juni in San Francisco uitgereikt.