Variabel doolhof

Variabel doolhof

[OOO]

In Pythagoras 63-1 zagen we al een doolhof zonder doorgangetjes. Wat als we de wanden van het doolhof kunnen schuiven?

Het 'variabele doolhof' is een combinatie tussen een doolhofpuzzel en een schuifpuzzel. De schuifpuzzel is een bekende in de puzzelwereld. In 1878 introduceerde Sam Loyd de beroemde '14/15-schuifpuzzel'. Hierin is het de bedoeling om de vakjes met $14$ en $15$ in de juiste volgorde te krijgen door te schuiven via het lege vakje. Sam Loyd maakte destijds de wereld gek, want de puzzel had geen oplossing. (Wel als je andere startcombinaties van $1$ tot en met $15$ kiest.)

 

In het doolhof hieronder zijn de binnenmuren met lengten 1 (blauw), 2 (rood) en 3 (geel) 'variabel'. Je mag, als je in een hokje staat waar een muur aan grenst, zo'n muur '1 eenheid' horizontaal of verticaal in de lengte verschuiven (dus de gele muur kan alleen omhoog of omlaag). Dat mag je in zo'n hokje ook met meerdere muren doen, als dat van toepassing is. De vier (zwarte) buitenmuren zijn 'vast'.

 

 

Opgave 1

Zoek de route die je van linksonder naar rechtsboven brengt.

Opgave 2

Verzin zelf een 'variabel doolhof'. Dat doolhof mag ook kleiner of groter zijn. Leuke vondsten kunnen worden gepubliceerd in het vijfde deel van de Denkwaar-serie. (Er staan een aantal doolhofpuzzels in het vierde deel, Denkwereld, 2022).

 

 

Bekijk oplossing