Verslag Pythagoras PWS-prijs 2022

Verslag Pythagoras PWS-prijs 2022

Op 20 april 2022 heeft tijdens het Nederlands Mathematisch Congres de finale van de Pythagoras Profielwerkstukwedstrijd laatsgevonden. Hierbij het verslag van de jurywerkzaamheden en de gang van zaken op 20 april.

Het aantal ingezonden werkstukken was dit jaar kleiner dan vorig jaar: er werden er acht ingezonden. Net als vorig jaar was er een grote variatie aan onderwerpen. De jury, bestaande uit Niels Kolenbrander, Jeroen Spandaw, Geertje Hek, Relinde Jurrius en schrijver dezes heeft in een paar stappen de winnaars bepaald. Eerst is een shortlist van vijf gemaakt en uit die vijf is na nauwkeurige bestudering een keuze van drie finalisten gemaakt. Die drie hebben elk op 20 april een voordracht over hun werk gehouden; hierbij heeft één finalistenpaar een video gemaakt omdat ze aan de tweede ronde van de Natuurkunde-Olympiade meededen. Daarna heeft de jury de uiteindelijke uitslag vastgesteld.

De onderwerpen

Er was een klein beetje overlap onder de onderwerpen: er waren twee werkstukken die met Kunstmatige Intelligentie te maken hadden: een om componisten van muziek op te sporen en een om het spel GO te spelen. Daarnaast zagen we werkstukken over: delen door nul, het spel Tangles, een rekenmethode, lineair programmeren, de Mandelbrotverzameling, en het boek De Getallenduivel.

De shortlist op alfabet

Raf Brenninkmeijer en Aron Hardeman van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen programmeerden in GOochelen met kunstmatige intelligentie een neuraal netwerk dat het spel GO leert en (steeds beter) speelt. 

Fleur Koolhaas en Naomi van der Meer van het Picasso Lyceum in Zoetermeer ontwierpen in hun werkstuk een aantal lessen waarmee leerlingen in het basisonderwijs het verband tussen verhoudingen en percentages leren. 

Rosa Kroonstuiver van het Bertrand Russell College schreef in Robert en zijn avontuur op weg naar de getallenhemel twee extra hoofdstukken voor het boek De Telduivel van Hans Magnus Enzensberger. In deze hoofdstukken komen we niet de Telduivel tegen maar Pythagoras en Sophie Germain. 

Lars Pos en Lars Westers van het A6 Stadslyceum in Groningen onderzochten in Delen door nul, misschien toch geen flauwekul? of er toch zinvol door nul gedeeld kan worden. Ze keken hierbij naar de bekende onbepaalde gevallen die bij het bepalen van limieten opduiken en naar algebraïsche structuren waar delen altijd mogelijk is, zogeheten Wielen (in het Engels: Wheels). 

Kees den Tex van het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum deed in Veerboot naar chaos verslag van zijn ontdekkingsreis door de Mandelbrotverzameling. 

De uitslag

Uiteindelijk gingen Raf Brenninkmeijer en Aron Hardeman, Rosa Kroonstuiver en Fleur Koolhaas en Naomi van der Meer naar de finale. De drie voordrachten maakten elk op eigen manier aan het publiek duidelijk waar de werkstukken over gingen. 

Na de voordrachten ging de jury in conclaaf. Het was niet makkelijk om, als het ware, appels, peren, en mango's te vergelijken, maar we zijn er uitgekomen. 

De derde prijs gaat naar Fleur en Naomi, de tweede prijs naar Raf en Aron, en Rosa won dus de eerste prijs. 

$Iedereen\ hartelijk\ gefeliciteerd!$

     
    In Rosa's Robert en zijn avontuur op weg naar de
getallenhemel komt op een nacht Sophie Germain langs. Ze vertelt Robert over de Laatste Stelling van Fermat en over haar eigen werk. Hieronder volgt een klein stukje van dit verhaal. Meer lezen? Kijk op pyth.eu/uitslag-pythagoras-pws-prijsvraag-2022 voor Rosa's profielwerkstuk en dat van de andere finalisten.
   
   

Dit zette Robert aan het denken en kwam zo op de vraag:
"Maar wat is uw bijdrage eigenlijk geweest voor de wiskunde?"

"Nou mijn beste Robert, heel goed dat je dat vraagt. Ik heb geholpen met het vinden van een bewijs voor de laatste stelling van Lord Wanhoop wanneer de gehupte $n$ een primagetal is."

"Hoe heeft u dat gedaan?" vroeg Robert.

"Zoals je weet zijn er oneindig primagetallen, dus het bewijs hiervan vinden was erg lastig. Het is natuurlijk onmogelijk om met een oneindige hoeveelheid primagetallen te rekenen. Daarom heb ik voor een manier gezorgd dat we de oneindige primagetallen op een bepaalde manier kunnen schrijven, waardoor ze makkelijker worden en we er beter mee kunnen rekenen. Zo is door mijn hulp de stelling van Lord Wanhoop voor alle primagetallen bewezen. Maar die uitleg is weer voor een andere keer, Robert."

"Komen we nu alweer aan het einde?" zei de ander bijna verdrietig.

"Helaas wel, maar geen paniek, ik kom zeker nog een keer terug!"

Robert was zeer opgelucht dat te horen en was heel blij dat Germain hem kwam bezoeken deze nacht. Hij vond het erg leuk om te zien dat je zo'n grote impact kunt maken in de wereld van de wiskunde en dacht er ook alleen maar aan wat voor impact hij later misschien kan maken. Maar misschien eerst even een goed cijfer halen op één die verschrikkelijke wiskunde toetsen van meneer Van Balen.

"Ga nog maar lekker even verder dromen over wiskunde Robert en tot snel!" zei Germain.

"Dat ga ik zeker doen!" reageerde Robert voordat Germain verdween. Hij had zeker niet gelogen en droomde van het zwemmen in een oneindig groot zwembad vol met probeersels voor de laatste stelling van Lord Wanhoop.