Functies met je GR onderzoeken

Functies met je GR onderzoeken

In de examenstand kun je de programma's die je in Python op je grafische rekenmachine (GR) hebt gemaakt helaas niet gebruiken. Dat neemt niet weg dat je er vóór je examen veel plezier aan kunt beleven.

We gaan functies tekenen onderzoeken. Hier komen twee functies voorbij van het eindexamen VWO wiskunde B, tijdvak 1, van mei 2022. Voor deze en de andere opgaven vind je de bijbehorende programmatuur onderaan de pagina via de knop [Bekijk oplossing]

FunCtieonderzoek

Functieonderzoek is een belangrijk onderdeel van het VWO eindexamen Wiskunde B. Het is een onderwerp dat minder vaak ter sprake komt in Pythagoras. We maken hier een uitzondering. We laten zien wat je kunt doen (ter ondersteuning) met Python. Verwacht geen wonderen. Python sec kan niet de afgeleide berekenen. En de beredenering, die moet je echt zelf doen. Met behulp van Python tover ook jij deze fraaie plaatjes tevoorschijn.

 

 

Letter op het Computerbeeldscherm

Opdrachten 4 t/m 7 op het examen 2022-I werken toe naar een Bézierkromme. In deze Bézierkromme "trekt" het punt $C$ de lijn $AB$ naar zich toe. Hoe de curve ontstaat, lees je in het examen. Met behulp van ons Python programma kun je kijken hoe de curve verandert als het punt $C$ verschuift.

   

 

 

 

Vulkaan

Opdrachten 12 t/m 14 op het examen 2022-I gaan over de uitbarsting van een vulkaan en de baan die de zogeheten lavabommen afleggen. De bewegingsvergelijkingen worden gegeven en in het examen wordt o.a. gevraagd om te bewijzen dat de parabolische banen allemaal precies één punt gemeenschappelijk hebben met de gestippelde kromme. In Python kun je deze figuur mooi natekenen en verder onderzoeken.


 

Gebruik maken van je grafische rekenmachine

Pythagoras gaat de komende afleveringen samenwerken met bouwers van grafische rekenmachines (GR's). Momenteel kun je de Python programmatuur horende bij dit artikel downloaden als je een GR hebt van Texas Instruments en NumWorks.

Bekijk oplossing