Kleine Nootjes 59-2

Kleine Nootjes 59-2

Een paar munten ieder

Amanda en Boris hebben ieder nog maar enkele euromuntjes in hun portemonnee (van 1 cent, 2 cent, 5 cent, …). Ze hebben ieder hetzelfde bedrag. Amanda geeft Boris 1 cent. Bij de tweede overgave geeft Boris aan Amanda 2 cent. Bij de derde overgave geeft Amanda 3 cent. Vervolgens geeft Boris 4 cent. Enzovoort. Na de dertiende overgave heeft Amanda niets meer. Wat is het kleinste aantal euromuntjes waarmee ze gestart kunnen zijn?

Twee verschillende vierkanten

Je hebt een grote doos met alleen maar puzzelstukjes van $2 \mbox{ cm} \times 3 \mbox{ cm}$ en van $3\mbox{ cm} \times 5\mbox{ cm.}$ Van beide  soorten zitten er veel in. Je pakt willekeurig $36$ stukjes uit de doos. Daarmee kun je twee verschillende vierkanten leggen.

Hoeveel stukjes van $3\mbox{ cm} \times 5\mbox{ cm}$ heb je gepakt?

Haalt de mier de eindstreep?

Je hebt een lange elastische band die je op een vlakke tafel uitgerekt houdt. In het volgende blijft de band steeds gespannen. Aan het begin van de band begint een mier te lopen met een snelheid van 8 centimeter per minuut. Na 1 minuut verdubbel ik zeer snel de lengte van de band. De mier legt dan geen afstand af. Dan loopt hij op de langere band weer 1 minuut. Vervolgens laat ik de band korter worden tot een derde deel van de lengte, waarna de mier weer 1 minuut loopt. Dan rek ik de band uit tot vier keer de lengte. Na nog een minuut lopen bereikt de mier het einde van de band. Hoe lang was de gespannen band waarmee je startte?

Grote dobbelsteen

Je hebt acht gewone dobbelstenen. Je plakt ze aan elkaar en maakt er een grote dobbelsteen van.

 1. Kun je aan de zes kanten $4, 8, 12, 16, 20$ en $24$ krijgen?
 2. Wat is de grootste waarde van de zes kanten bij elkaar die je kunt krijgen?
 3. Wat is de kleinste waarde die je kunt krijgen?

Som van Ali, Jos en Wim

Ali, Jos en Wim hebben een vermenigvuldiging gemaakt in letters. (On)gelijke letters zij (on)gelijke cijfers. Welke is dat in cijfers?

  A L I
  J O S
  ----- x
  W I M
 S A O E
J P L E E
--------- +
O S E M M
Bekijk oplossing