Kleine nootjes 60-6

Kleine nootjes 60-6

GroOtsTe Cirkel

Neem een schaakbord en stel de zijde van een veld gelijk aan $1$.

Wat is de straal van de grootste cirkel die alleen over zwarte velden loopt?

TiEnduIzenD

Vind twee getallen die met elkaar vermenigvuldigd $10 000$ opleveren. In geen van beide getallen mag je een $0$ gebruiken.

Net gEen vijf

Ik ga met een geheel aantal munten van $1$ euro op zak de stad in om een bepaald vijftal artikelen te kopen. Helaas blijkt mijn geld ontoereikend te zijn. Wel kan ik vier van de vijf artikelen kopen. Die kosten dan, afhankelijk van het viertal, $37$, $41$, $47$, $50$ of $57$ euro.

Hoeveel geld heb ik op zak?

Scheve sChaak

In de figuur zie je een schaakbord waarvan een aantal velden is verwijderd. Op een willekeurig veld wordt een toren geplaatst. Een torenrondgang is een opeenvolging van zetten van de toren (horizontaal of verticaal over een of meer velden,
niet diagonaal) waarbij elk veld precies één keer wordt bezocht en waarbij het eerste veld gelijk is aan het laatste.

Is een torenrondgang op dit schaakbord mogelijk?

KubuspUZzel

Stel dat je een onuitputtelijke voorraad blokjes hebt met afmetingen $1\times 1\times 4$. Natuurlijk kun je met deze blokjes een gevulde kubus van $4\times 4\times 4$ maken. Je hebt $16$ blokjes nodig.

Kun je met deze blokjes ook een kubus van $6\times 6\times 6$ maken?

 

 

 

 

   

Jan, bedankt!

Na $20$ jaar neemt redactielid en Kleine-Nootjesmaker afscheid van Pythagoras. Wij bedanken Jan voor zijn creatieve ideeën, zijn mooie artikelen en leuke Nootjes, zijn trouwe Facebook posts, al zijn hulp aan andere auteurs die kopij aanleverden, de nauwkeurigheid waarmee hij menig opdracht narekende en zijn gezelligheid tijdens onze vergaderingen.

We wensen je een mooi Pythagoras-pensioen!

KP, Matthijs, Jeanine, Paul, Sjoerd, Niels, Mike, Lex, Joery, Emiel en Roosmarij