Kleine nootjes 63-1

Kleine nootjes 63-1

Spiegelklok

Een klok waarvan de wijzers even lang zijn staat voor de spiegel. Hoeveel keer per dag is het spiegelbeeld van de wijzers hetzelfde als het origineel?

Rond de wereld

Stel je een planeet voor, volledig vlak en berijdbaar. De omtrek is $40\ 000$ km. Twee auto’s vertrekken vanaf dezelfde plek in dezelfde richting langs de evenaar. Auto $A$ rijdt $55$ km/u, auto $B$ rijdt $80$  km/u. Hoe lang duurt het eer auto $B$ auto $A$ weer inhaalt?

Tijdzones

De tijdszones zijn Hongkong $+8$, Moskou $+3$, Tel Aviv $+2$, New York $-5$, Los Angeles $-8$. Aangenomen dat er geen minuten worden aangeduid en dat $24u$ wordt genoteerd als $0u$, hoe laat is het dan in Moskou als de som van de uren in deze vijf steden het maximum bereikt?

Light Up

Het doel is om lampjes te plaatsen op een aantal witte velden zodat elk wit veld verlicht wordt. Een vakje wordt belicht door een lampje als ze in dezelfde rij/kolom staan, en er geen zwarte velden tussen zitten. Het is verboden voor twee lampjes om elkaar te beschijnen. Een aantal zwarte velden bevat een getal, dit geeft aan hoeveel lampjes er in de omringende 4 velden staan (dus niet schuin).

     
    In Licht werk met goed algoritme vind je hierover een  
artikel met strategieën.

 

 
     

Zakdoekje doorgeven

Vandenberghe, Berghs, Vandenheuvel, Berghmans,
Vanvaerenberg en Berger zitten in een cirkel.
Ze geven een zakdoek door. De derde persoon die
de zakdoek krijgt, valt af. Dan gaan ze verder.
Wie valt als laatste af?

 

Bekijk oplossing