Kleine nootjes en UPjes 62-4

Kleine nootjes en UPjes 62-4

 

Kwik, Kwek en Kwak laten een doosje tandenstokers vallen. Kwik telt driemaal een priemgetal. Kwek neemt er één weg en telt dan tweemaal een priemgetal.

Kwak neemt er nog een weg en telt eenmaal een priemgetal.

Hoeveel tandenstokers zaten er minstens in het doosje?

 

Een $400$ meter lange trein rijdt door een tunnel van $200$ meter met $100$ meter per minuut.

Hoelang duurt het tot de trein door de tunnel is gereden?

 
   

Calimero en Priscilla hebben knikkers. “Het is niet eerlijk verdeeld” klaagt Calimero. “Waaat?” antwoordt Priscilla, “ik heb er minder. Als ik jou een knikker geef, heb je er twee keer zoveel als ik. als jij mij twee knikkers geeft hebben we er evenveel.”

Hoeveel knikkers heeft Calimero?

 
     
  Hoeveel is $1/2$ van $2/3$ van $3/4$ van $4/5$ van $5/6$ van $6/7$ van $7/8$ van $8/9$ van $999$?  

 

                 
     Vind het grootste getal van negen verschillende cijfers, $1$ t/m $9$, met het cijfer $5$ in het midden dat tevens voldoet aan de voorwaarden: geen opvolgende cijfers naast elkaar én er mogen ook geen even maar ook geen oneven cijfers naast elkaar staan.         Dit getal is een kwadraat plus $1$ en vind je door het middelste cijfer te vermenigvuldigen met het kleinste oneven priemgetal en deze uitkomst links en rechts van  het cijfer te plaatsen.     
                 
                 
                 
    Welke getallen kleiner dan $100$ voldoen aan de volgende omschrijving? Ik ben oneven en geen priemgetal. De som van mijn twee cijfers is wel een priemgetal. Ik ben geen vijfvoud.       Ik zoek het grootste getal met $5$ verschillende oneven cijfers kleiner dan $20\,000$, waarbij de som van de laatste $3$ cijfers gelijk is aan het getal gevormd door de eerste twee cijfers.    
                 
Bekijk oplossing