Kleine nootjes en UPjes 62-6

Kleine nootjes en UPjes 62-6

[OOO]

Kleine nootjes 

 

SChoenmaat

Stel: lengte is recht evenredig met schoenmaat. De schoenmaat van Nubia is $36$, de schoenmaat van Santiago is $42$. Nubia zelf is $1{,}5$ meter. Hoe groot is Santiago?

 

traCtor

Het achterwiel van een tractor heeft een straal die twee keer zo groot is als die van het voorwiel. De tractor rijdt en het voorwiel draait 16 keer rond zijn as. Hoeveel keer draait het achterwiel rond?

 
 
 

zwanger

Eufrazie wordt zwanger in januari, haar olifant in februari, haar giraffe in maart, haar ezelin in april, haar koe in mei en haar goudhamster in juni. Bij welk dier is de bevalling voor dezelfde maand uitgerekend als bij Eufrazie, als je weet dat een zwangerschap van de respectievelijke dieren $20$ maanden, $15$ maanden, $12$ maanden, $9$ maanden, en $16$ dagen duurt?

 

Leeftijd

Hylke, Silke, Willeke en Milleke zijn samen $48$ jaar oud. Hylke - 3 = Silke + 3 = Willeke $\times$ 3 = Milleke / 3.

Hoe oud is Hylke?

 

[OOO]

UPjes

                 
    Welk getal bestaat uit alle even cijfers met de voorwaarde dat het eerste cijfer maal het laatste het tweede is, het tweede in het kwadraat de staart van het getal is, en het getal groter is dan $8000$.       Welk getal wordt hier bedoeld? "Tel bij het eerste cijfer $2$ op en je hebt cijfer twee. Vermenigvuldig cijfer twee met $2$ en je hebt cijfer drie. Trek hier $1$ van af om cijfer vier te krijgen en deel dit cijfer door $5$ om het laatste cijfer te vinden."    
                 
                 
                 
    Dit getal bestaat uit acht cijfers. Vijf daarvan zijn hetzelfde, het cijfer $5$ komt er niet in voor en de andere oneven cijfers wel. Het vierde cijfer is gelijk aan de som van de eerste drie. Het laatste is gelijk aan de som van de drie ervoor, die een symmetrisch getal vormen.       Dit getal bestaat uit vier cijfers en is het product van twee priemgetallen waarvan het verschil $4$ is en het cijfer van de $10$-tallen hetzelfde.    
                 
Bekijk oplossing