Oplossingen Kleine Nootjes 60-1

Waar of niet waar?

Ben kan niet zeggen dat Johan zegt dat hij Johan is. Dan zou Johan immers de waarheid spreken. Dus is het Johan die zegt: "Ben zegt dat hij Johan is."

Zwaarder of lichter?

Leg de helft ($16$ ballen) op de linker schaal (gewicht $L$) en de andere helft op de rechterschaal (gewicht $R$). Dan slaat de schaal door. Stel $L < R$. Leg van de $16$ ballen op de linker schaal er voor de tweede weging $8$ op de linker schaal en $8$ op de rechterschaal. 

Bij evenwicht zit de gezochte bal in de nummers $17$ tot en met $32$ en is zwaarder dan de rest. 

Indien de schalen met elk $8$ ballen niet in evenwicht zijn, zit de gezochte bal in het lichtste $8$-tal en is dus lichter dan de rest. Bij $L > R$ gaat het net zo.

De 24 straatjes

Op de zijden bevinden zich acht punten waar drie straatjes samenkomen. Dat levert telkens een dubbel straatje op: aankomen → vertrekken → aankomen → dubbel straatje. Door de tweetallen op elke zijde dubbel te lopen kunnen deze acht
probleempunten twee aan twee opgelost worden.

Dat levert voor Alice en Carry een wandeling van $24 + 4 = 28$ straatjes op. Béatrice begint op een punt waar drie straatjes samenkomen, dus als zij eindigt in het punt ernaast, 'wint' zij een straatje en kan zij door alle straatjes lopen met een
wandeling van $27$ straatjes. Zie de figuur hiernaast.

Koningin in hinkstapsprong

In totaal zijn er $29$ mogelijke routes om in drie zetten veld $2$ te bereiken.

Rekentrein

$2021, 1249, 772, 477, 295, 182, 113, 69, 44, 25, 19, 6, 13$. De volgende term zou negatief zijn ($-7$).