Pythagoreïsche stukadoor

Pythagoreïsche stukadoor

Bijna iedereen kent de stelling van Pythagoras. Maar wie weet dat de stelling door stukadoors gebruikt wordt?

Ik spreek met Jeffrey Röbken van Holland Afbouw. Hij is nota bene op een zondag aan het werk om te zorgen dat, voordat de keuken wordt geplaatst, de muren zijn gestuct. Hij is al de vijfde generatie stukadoor. Het beroep werd generatie op generatie overgedragen van vader op zoon. Zo ging hij al vanaf zijn vijfde jaar mee met zijn vader.

Het vak is van origine afkomstig uit Afrika. Het werd daar toegepast om lemen hutten te maken. Het vak is ook in Europa terecht gekomen. Daar was het belangrijk om rechte hoeken te hebben. (In de lemen hutten waren rechte hoeken niet van belang.) Hierbij was de stelling van Pythagoras een belangrijk hulpmiddel. Door een driehoek te maken met zijden met lengten drie eenheden, vier eenheden en vijf eenheden was automatisch de hoek tussen de drie en vier eenheden een rechte hoek. Een dergelijke driehoek is in een mum van tijd gezaagd uit een forse lat hout (zie de foto's). De stukadoor moet er voor zorgen dat de hoek waarin een keuken wordt geplaatst precies 90 graden is (tenzij de klant kiest voor een andere hoek, maar dat is een uitzondering!). De stukadoor moet die hoek van 90 graden bewerkstelligen door de gipsoplossing dikker of dunner op de muur te smeren.

Jeffrey sluit af met het financiële plaatje. Een goede stukadoor kan meer verdienen dan een arts of een piloot, zeker nu er zoveel wordt gebouwd.

De zijden 3 en 4 worden aan elkaar vastgemaakt door er een blokje hout bovenop te bevestigen

  

De verbinding is gereed

  

De zijde van lengte 5 wordt er bovenop bevestigd

  

Jeffrey toont zijn driehoek van Pythagoras

  

Veel moderner is de hoekmaat of wandrij van 90 graden die tegenwoordig wordt gebruikt.

  

De Pythagorasdriehoek wordt gebruikt