Pythagoras 58-5

Pythagoras 58-5

april 2019

Magische vierkanten

Het woord matrix heeft een betekenis in onder andere biologie, scheikunde, geologie, anatomie en, uiteraard, in de wiskunde. The Matrix is ook de titel van een sciencefictionfilm. In de wiskunde is een matrix een tabel met rijen en kolommen. En daar kunnen we iets ‘magisch’ mee doen…

Lees meer...

De mooiste kaarttruc

Annika en Boris proberen indruk te maken op hun gezamenlijke vriendin Isa met de volgende kaarttruc. Annika gaat de kamer uit. Isa kiest uit een spel van 52 kaarten er willekeurig vijf. Ze mag ze bekijken en geeft ze vervolgens aan Boris. Die pakt één van deze vijf kaarten en legt die gesloten midden op de tafel. De overige vier kaarten legt hij open naast elkaar. Annika komt weer binnen, kijkt even naar de vier open liggende kaarten en zegt dan welke kaart gesloten midden op de tafel ligt.

Lees meer...

Een 'glijliniaalconstructie' van een regelmatige zevenhoek

In Pythagoras 57-5/6 van juni 2018 stond een artikel over een benaderingsconstructie van de regelmatige zevenhoek. Van zo’n constructie kan je met een berekening aantonen dat hij min of meer klopt. Daartegenover staan exacte constructies. Daarvan kan je bewijzen dat ze exact goed zijn.

Lees meer...

En verder

Kleine nootjes

Highlights van de moderne wiskunde

Speelkaarten, pralines en de stelling van Hall

Poolbiljarten: de baan van de cue ball

Pythagoras Olympiade

Het punt van Torricelli