Snuffelen aan vormen en getallen
Recent is er een leuk boek verschenen: Het wiskundehondje van Margriet van der Heijden. Wat heeft wiskunde met hondjes te maken? Daar kom je in deze uitgave niet zomaar achter. Maar wat een leuk boek is dit! Op elke twee pagina’s vind je weer iets nieuws. Je leert bijvoorbeeld van alles over dierenwiskunde. Er zijn mieren die hun stappen tellen en bijen die precies weten welke vorm je nodig hebt om met zo weinig mogelijk bijenwas een honingraat te bouwen. En natuurlijk lees je ook waaróm, want dit is wel een echt wiskundeboek.
Een andere categorie bestaat uit getallentrucs. Sommen waar, hoe je ook begint, altijd 1089 uitkomt. En een goocheltruc waarbij je een rekensom met je leeftijd moet maken om je geluksgetal te vinden. En achterin het boek staat alleen bij jouw getal een mooie voorspelling!
Er wordt ook veel gespeeld met getallen. Beroemde getallen, priemgetallen, perfecte getallen, onbekende getallen, maar ook vind je in het boek het eerste zielige getal.
Je leest, als je een touw over de lengte van een voetbalveld hebt gespannen, hoeveel centimeter het in het midden omhoog kan als je 10 centimeter aan het touw toevoegt. Elk verhaal heeft een prachtige illustratie zodat je meteen over het probleem kan nadenken.
Margriet van der Heijden heeft in de weekendkrant van NRC Handelsblad een rubriekje – Vormen en getallen – op de kinderpagina van het wetenschapskatern. Veel van de inhoud van Het wiskundehondje is ontleend aan de stukjes in NRC. Stiekem lezen vast ook veel volwassenen die stukjes. Het zou best kunnen dat Het wiskundehondje vooral voor brugklassers geschreven is. Maar zelf heb ik er zo veel plezier aan beleefd, dat het boek mij geschikt lijkt voor iedereen die van wiskunde houdt.
O ja, en dat wiskundehondje? Het zal niet lukken om het hier helemaal uit te leggen, maar het heeft met grafieken te maken. Een grafiek in de vorm van een hondje.
Margriet van der Heijden, Het wiskundehondje en meer verhalen over vormen en getallen, Uitgeverij Nieuwezijds, 2015, € 14,95.