Pythagoras 59-1

Pythagoras 59-1

september 2019

 

Nieuw handelsreizigersprobleem?

In het stukje ‘Met de helikopter over Nederland’ (Pythagoras 56-2, november 2016), werd gevraagd om in een zo kort mogelijke vlucht alle 12 Nederlandse provincies aan te doen. De redactie voegde er toen een vervolg aan toe, onder de titel ‘Meer problemen voor reislustigen’. Op dat vervolg gaan we nu dieper in.

Lees meer...

Geometrische patronen ontwerpen volgens een Perzische traditie

In de architectuur van moskeeën en andere heilige gebouwen uit de islamitische cultuur speelt de zogenaamde ornamentiek een grote rol. ‘Ornamentiek’ zou je kunnen omschrijven als ‘versiering’ of ‘decoratie’, maar eigenlijk is het meer dan dat, want bij de mooiste gebouwen is het grote geheel heel sterk verweven met de decoratie; het één kan eigenlijk niet zonder het ander.

Lees meer...

Overstromingen en Monte Carlo

Wiskunde speelt een belangrijke rol bij het bestuderen en voorspellen van weer en klimaat. Er zijn bijvoorbeeld wiskundige modellen van bijvoorbeeld waterhoogte of windkracht. Maar hoe bereken je de kans dat zo’n model ook een uitzonderlijk hoge waarde voorspelt? Een hoge waarde die problemen oplevert – denk aan een overstroming, of een heel zware storm. 

Lees meer...

En verder

Kleine Nootjes

De mooiste kaarttruc, deel 2

Worteltrekken in het graan

Pythagoras Olympiade