Juiste hoeveelheid yoghurt

Juiste hoeveelheid yoghurt

Een wiskundige doet de afwas - 4

De familie Van der Torus is een heel normale, gemiddelde familie. Voor zover een familie van wiskundigen normaal kan zijn. Kom je zelf uit een wiskundig gezin of ben je een (mogelijk toekomstige) wiskundige, dan kun je je ervaringen, vragen en ideeën delen met de familie Van der Torus via email naar [email protected].

Het is de gebruikelijke chaos tijdens het ontbijt bij de familie Van der Torus. Micro hangt half over de tafel heen om de pot  pindakaas, die helemaal aan de andere kant staat, te pakken. Milli laat bijna een pak hagelslag vallen, maar weet dit nog net op tijd op te vangen. Phi redt een glas melk waar Micro net tegenaan stootte en Pi staat te stuntelen met een pak yoghurt.

De hele familie eet ’s ochtends het liefst brood, behalve Pi. Die eet graag een bakje yoghurt met muesli. Zo’n pak yoghurt bevat, volgens de verpakking, precies 1 liter. Pi zou hier graag vier dagen van willen ontbijten, elke ochtend precies even veel. Maar hoe pakt Pi dat het beste aan? Want het is stiekem toch enorm lastig om op het oog een kwart van het pak uit te schenken. Gelukkig staat er wel een keukenweegschaal op het aanrecht, maar dan nog ziet Pi veel mogelijkheden om het probleem aan te pakken. Zie jij ze ook?

 

Maak kennis met de familie Van der Torus (Pythagoras 61-1)
De volle vaatwasser (Pythagoras 61-2)
Hergebruikte handdoek (Pythagoras 61-3)
Juiste yoghurthoeveelheid
Handige halve bananenplakjes (Pythagoras 61-5)
Probaat poetsen (Pythagoras 61-6)
Telkens maar tellen (Pythagoras 62-1)
Fiets foetsie (Pythagoras 62-2)
Veters vast (Pythagoras 62-3)
Vaatwasser vullen (Pythagoras 62-4)
Vaatwasser verder vullen (Pythagoras 62-5)
Vakantie-vaatwasservierkant (Pythagoras 62-6)

 

Bekijk oplossing