Vakantie-vaatwasservierkant

Vakantie-vaatwasservierkant

Een wiskundiGe doEt de afWAs - 12

[OOO]

De familie Van der Torus is een heel normale, gemiddelde familie. Voor zover een familie van wiskundigen normaal kan zijn. Ze komen allerlei alledaagse problemen tegen. Kom je zelf uit een wiskundig gezin of ben je een (mogelijk toekomstige) wiskundige, dan kun je je ervaringen, vragen en ideeën delen met de familie Van der Torus via email naar [email protected].

Afgelopen meivakantie zijn Pi, Phi, Milli en Micro met zijn allen op vakantie geweest. Het was een leuke week zonder onderlinge strubbelingen. De koeien bleven gewoon koeien in plaats van punten, bollen of torussen. Toch was het niet helemaal rustig gebleven. Milli en Micro schelen een paar jaar. Nu Micro weet dat na de zomer de middelbare school er aankomt, begint het duidelijk te kriebelen. Er wachten nieuwe uitdagingen, misschien zelfs echte wiskunde. Maar die naam Micro zint niet meer. Dat was goed te merken, want af en toe werd er niet meer naar die naam geluisterd. Een soort opstand. Gelukkig had Micro zelf al een oplossing bedacht, want Milli had verteld dat micro staat voor één miljoenste. En toen Micro hoorde dat je dat ook kon afkorten met de Griekse letter $\mu$ was er weinig fantasie meer nodig. Micro wilde voortaan Mu genoemd worden. Dat klinkt niet meer zo nietszeggend klein, maar gewoon stoer. Of de anderen daar aan zouden kunnen wennen vond Mu hun probleem. Milli suggereerde meteen om dan Em genoemd te worden.

Maar Pi maakte daar telkens "kleine Em" van, zogenaamd om verwarring met die "grote Em" (voor mega) te voorkomen. Die naamsverandering was dus gauw van de baan.

Het vakantiehuisje had overigens ook een vaatwasser. Het goed gespreid inruimen zonder achteraf verplaatsen ging al beter, nu ze de oplossing voor de cirkel hadden gevonden (zie oplossing vorig nummer). Helaas, of eigenlijk gelukkig, bood de vaatwasser niet alleen plaats voor vaat in een kring. Stel elk vaatstuk is een punt en de vaatwasser een eenheidsvierkant. Hoe kun je dan achtereenvolgens punten in dat vierkant plaatsen zodat ze op elk moment redelijk goed verspreid staan? Uiteraard mogen punten achteraf niet meer verplaatst worden. Ze moeten meteen "goed" staan.

 

Maak kennis met de familie Van der Torus (Pythagoras 61-1)
De volle vaatwasser (Pythagoras 61-2)
Hergebruikte handdoek (Pythagoras 61-3)
Juiste yoghurthoeveelheid (Pythagoras 61-4)
Handige halve bananenplakjes (Pythagoras 61-5)
Probaat poetsen (Pythagoras 61-6)
Telkens maar tellen (Pythagoras 62-1)
Fiets foetsie (Pythagoras 62-2)
Veters vast (Pythagoras 62-3)
Vaatwasser vullen (Pythagoras 62-4)
Vaatwasser verder vullen (Pythagoras 62-5)
Vakantie-vaatwasservierkant
Het SOS spel (Pythagoras 63-1)

 

 

Bekijk oplossing