Telkens maar tellen

Telkens maar tellen

Een wiskundige doet de afwas - 7

De familie Van der Torus is een heel normale, gemiddelde familie. Voor zover een familie van wiskundigen normaal kan zijn. Ze komen allerlei alledaagse problemen tegen. Kom je zelf uit een wiskundig gezin of ben je een (mogelijk toekomstige) wiskundige, dan kun je je ervaringen, vragen en ideeën delen met de familie Van der Torus via email naar [email protected].

'Honderdelf, honderdtwaalf, honderddertien', mompelt Micro, stap voor stap op weg naar de speeltuin. Phi loopt er geduldig achteraan zonder stappen te tellen.

'Honderdveertien, honderdvijftien', gaat Micro verder. De speeltuin komt steeds dichterbij en dan kan Micro samen met de andere kinderen spelletjes spelen en de wipwap testen.

'Honderdzestien, honderdzeventien'. De volgende stap staat Micro met een voet in het zand van de speeltuin.

'Honderdzeventien!' roept Micro trots. Samen met Milli en Phi telden ze deze vakantie stappen. Milli heeft geteld hoeveel stappen er nodig zijn om de straat over te steken en hoe ver het is naar de supermarkt. Micro telde de weg naar de speeltuin, naar het voetbalveldje en naar de huizen van andere kinderen uit de buurt.

Ze hebben samen een heel overzicht gemaakt en iedere week komen er nieuwe plekken bij. Maar er valt nog veel meer te tellen dan het aantal stappen naar plekken.

De kinderen houden erg van een banaan in plakjes. Hoeveel plakjes er uit een banaan gaan, kan je natuurlijk ook tellen, bedenkt Phi. Dat moeten ze maar eens proberen als Micro weer een banaan wil eten. Misschien dat Phi daar ook een handig telsysteem voor kan bedenken. Belangrijke vragen zijn:

  • Wat is het eigenlijk dat je telt?
  • Tel je bij het snijden van een banaan de plakjes of juist de snedes?
  • En waar begin je dan met tellen?
  • Met nul of met één?

 

Maak kennis met de familie Van der Torus (Pythagoras 61-1)
De volle vaatwasser (Pythagoras 61-2)
Hergebruikte handdoek (Pythagoras 61-3)
Juiste yoghurthoeveelheid (Pythagoras 61-4)
Handige halve bananenplakjes (Pythagoras 61-5)
Probaat poetsen (Pythagoras 61-6)
Telkens maar tellen
Fiets foetsie (Pythagoras 62-2)
Veters vast (Pythagoras 62-3)
Vaatwasser vullen (Pythagoras 62-4)
Vaatwasser verder vullen (Pythagoras 62-5)
Vakantie-vaatwasservierkant (Pythagoras 62-6)

 

Bekijk oplossing