Probaat poetsen

Probaat poetsen

Een wiskundige doet de afwas - 6

De familie Van der Torus is een heel normale, gemiddelde familie. Voor zover een familie van wiskundigen normaal kan zijn. Ze komen allerlei alledaagse problemen tegen. Kom je zelf uit een wiskundig gezin of ben je een (mogelijk toekomstige) wiskundige, dan kun je je ervaringen, vragen en ideeën delen met de familie Van der Torus via email naar [email protected].

Micro staat te treuzelen in de badkamer. Draait een rondje, doet een dansje, leest alle etiketten van de flessen die al duizend keer gelezen zijn. Micro wil geen tanden  poetsen. Niet dat tanden poetsen vreselijk is, maar het is zo onhandig. Het lukt Micro nooit om het efficiënt te doen, zonder een tand dubbel te poetsen of de tandenborstel rare sprongen te laten maken.

Micro zou zo graag net als Milli en Phi en Pi tanden willen poetsen. In een vloeiende beweging met de tandenborstel, zonder rare sprongen en dubbele plekjes, maar toch alles poetsen. 

'Micro, schiet eens op!' dringt Phi aan van buiten de badkamer. Het is bedtijd.

'Ja, ja', mompelt Micro, een arm naar de tandenborstel bewegend en eentje naar de tandpasta. De elektrische tandenborstel gaat aan met een klein klikje en begint dan te  zoemen. Micro probeert het zo hard, maar het lukt niet. De tandenborstel komt op een doodlopende plek terecht en er is maar een optie mogelijk: het perfecte pad verpesten. De tandenborstel kan opgetild worden of tanden dubbel poetsen. Dat maakt nu niet meer uit. Teleurgesteld, borstelt Micro verder. Zelfs het liedje aan het einde van de twee minuten vrolijkt Micro niet op.

Met een lang gezicht komt Micro de badkamer uit.

'Wat is er aan de hand?' vraagt Phi bezorgd.

'Ik wil ook zo netjes kunnen poetsen als jullie! In een keer.' Micro stormt voorbij en gaat boos in bed zitten.

'Oooh!' Phi snapt eindelijk wat er elke avond aan de hand is de afgelopen weken bij het naar bed gaan. 'Vind je het fijn als ik je help om het te leren?'

'Nee', zegt Micro meteen. Maar een paar seconden later komt er toch een verlegen, 'Ja'.

'Weet je nog hoeveel vlakken een snijtand of hoektand heeft?' vraagt Phi, om Micro een beetje te helpen.

'Een voor- en een achterkant', antwoordt Micro. 

'Inderdaad. En een kies?' 

'Die heeft ook nog een kauwvlak. Dus drie', zegt Micro, iets meer opgebeurd nu er vragen komen die Micro wel kan beantwoorden. 'Dat klopt. Kan je ook bedenken hoe je kan wisselen tussen boven en onder zonder de tandenborstel van je tanden af te laten komen?' Phi maakt de vragen langzaam iets lastiger.

'Ja', Micro heeft dit al heel veel geoefend om het hele trucje te leren. 'Als ik mijn tanden op elkaar zet!'

'Heel goed! Je bent er al heel dichtbij. Denk er vanavond en morgenochtend maar even goed over na', stelt Phi voor. 'En als je het dan nog niet snapt, dan kunnen we het samen uittekenen.'

Hint

De volgende dag heeft Micro toch nog wat hulp nodig.

'Pak jij een papier en potlood?' instrueert Phi en samen gaan ze aan tafel zitten om te kijken of ze er met een tekening uit kunnen komen. 

Micro pakt het potlood vast en Phi vertelt wat er getekend moet worden.

'We gaan een graaf tekenen', begint Phi. Gelukkig weet Micro al wat een graaf is, want in dit wiskundige gezin gebruiken ze die wel vaker. 'Alle vlakken zijn knopen en je mag ze met elkaar verbinden als je van dat vlak naar het andere vlak kan gaan met je tandenborstel zonder 'm op te tillen.' 

IJverig begint Micro te tekenen. Het helpt enorm, want als de tekening af is, denken ze samen nog even goed na en snapt Micro het!

Opeens is het een stuk makkelijker voor Pi en Phi om Micro 's avonds in bed te krijgen. Micro wil niets liever dan tanden poetsen en het nieuwe trucje testen.

 

Maak kennis met de familie Van der Torus (Pythagoras 61-1)
De volle vaatwasser (Pythagoras 61-2)
Hergebruikte handdoek (Pythagoras 61-3)
Juiste yoghurthoeveelheid (Pythagoras 61-4)
Handige halve bananenplakjes (Pythagoras 61-5)
Probaat poetsen
Telkens maar tellen (Pythagoras 62-1)
Fiets foetsie (Pythagoras 62-2)
Veters vast (Pythagoras 62-3)
Vaatwasser vullen (Pythagoras 62-4)
Vaatwasser verder vullen (Pythagoras 62-5)
Vakantie-vaatwasservierkant (Pythagoras 62-6)

 

Bekijk oplossing