Python artikelen
Op deze pagina staan alle artikelen waarin met Python geprogrammeerd wordt bij elkaar. Zo kun je snel zien waar je inspiratie kan opdoen.
Het nieuwste artikel staat bovenaan.
Recamán
Sommige schijnbaar simpele recepten leiden tot gecompliceerde (en met behulp van Python mooie) resultaten.
Turtle
Lang geleden was er Turtle, op zeker moment vooral een programmeer-speeltje voor kinderen. Nu zit het ook in Python.
FunCties met Je GR onderzoeken
In de examenstand kun je de programma's die je in Python op je grafische rekenmachine (GR) hebt gemaakt helaas niet gebruiken. Dat neemt niet weg dat je er vóór je examen veel plezier aan kunt beleven.
Woordle-2
In Woordle deel 1 (Pythagoras 62-1) hebben we gezien hoe je het spel Woordle kunt programmeren in Python. Het programma had een extra feature, in de rechter onderhoek stond een getal dat aangaf hoeveel woorden in principe in aanmerking komen om geraden te worden. Nu gaan we ons de volgende vraag stellen: Is het altijd mogelijk om binnen 6 beurten het te raden woord te vinden? Als toegift is er een programmaatje toegevoegd, waarmee je de gangbare Woordle-versies kunt hacken. (Er zijn ook varianten in omloop met andere woordenlijsten, dan moet je de betreffende woordenlijst vooraf invoeren.)
Pythagoras 62-2, november 2022
Woordle
In de komende twee afleveringen van Pythagoras staat er Pythonprogrammatuur in het blad over Woordle. Woordle is overgewaaid uit Amerika en is in Nederland inmiddels ook populair. Bekijk bijvoorbeeld op een Android omgeving de software van AppSurd.
Pythagoras 62-1, september 2022
Somketens
Bij de Wiskunde Olympiade mag je geen elektronische hulpmiddelen gebruiken, dus zeker geen computer met daarop een Pythonprogramma. In dit artikel laten we zien wat je anders gekund zou hebben.
NIM
In Pythagoras 60-6 werd het spel Nim aangehaald. In dit artikel gaan we met een variant van Nim aan de slag, om te zien of we met behulp van Python een optimale strategie kunnen bepalen.
Pythagoras 61-4, februari 2022
Drie op Een RIJ
Sommige vraagstukken lijken eenvoudig, maar blijken een heleboel rekenwerk met zich mee te brengen. Hoe zet je bijvoorbeeld een (klein) aantal getallen onder specifieke voorwaarden in een cirkel? Python gaat het rekenwerk voor ons doen.
De omgekeerde driehoek van PasCAL
In jaargang 57 van Pythagoras stond op de achterkant van elk nummer een variant van de driehoek van Pascal. Als je bovenin begint met vullen is de driehoek heel eenvoudig te construeren. Als je onderaan begint, is dat vullen helemaal niet zo simpel. Gelukkig hebben we Python om ons daarbij te helpen.
Pythagoras 61-2, november 2021
YouTUBe kijktip: Creatieve reeksen
Reeksen van getallen, verzameld door een vloggende wiskundige: Neil Sloane. Hij laat zien dat wiskunde niet altijd moeilijk hoeft te zijn. Minstens net zo belangrijk is dat het gewoon leuk is.
Pythagoras 61-2, november 2021
SpagheTti
Net als de Wiskunde Olympiade bestaan er wedstrijden voor programmeurs. In dit artikel uitleg over de CodeCup van dit jaar. Als je het leuk vindt, kan je meedoen!
Pythagoras 61-1, september 2021
Even en OneVEN
Ogenschijnlijk eenvoudige vragen zijn soms niet zo eenvoudig te beantwoorden. Bijvoorbeeld het op elkaar leggen van twee soorten blokken. Gelukkig is er Python, waarmee we een programmaatje kunnen maken om sneller een patroon te ontdekken.
Pythagoras 61-1, september 2021
PolyNOomRijen ontMasKeren
Vraag je iemand van de rij: $1, 3, 5, 7, \ldots$ het volgende getal te noemen, dan zal je vast niet verbaasd zijn dat het antwoord $9$ zal zijn. Het voorschrift van de rij die men dan in gedachten heeft is $t_n = 2n+1$ met $n=0,1,2,3,\ldots$. Maar had de volgende term van deze rij ook een ander getal dan $9$ kunnen zijn? Het antwoord is ja.
YouTUbe kijktip: Anti-pRiemgetalLen
Op YouTube vind je veel leuke filmpjes waarin een pbepaald wiskundeonderwerp meestal binnen een paar minuten wordt verhelderd. Hierbij een tip over anti-priemgetallen.
Pythagoras 60-4, februari 2021
EindCijfERs
Op welke cijfers eindigt een kwadraat? En een derde macht? Kun je dan kwadraten of machten vinden die op wel heel mooie cijfers eindigen? In dit artikel gaan we er een aantal zoeken
Dobbelstenen vakantie-uitdaging
In het laatste nummer voor de vakantie stelde onze Python redacteur een uitdaging op. In dit artikel lees je de uitslag.
RechtsdAaiende PriEmgetaLlen
Zo af en toe haalt het resultaat van wiskundig onderzoek de kranten. Vaak halen nieuwigheden in de wiskunde de krant niet, omdat ze voor de gemiddelde krantenlezer te moeilijk zijn om te begrijpen en dus thuishoren in de vakliteratuur,
maar het resultaat van deze ontdekking is in feite heel goed te volgen.
Pythagoras 60-2, november 2020
InteresSantheid VAN GetALlEN
"Elk getal is interessant." Da's nogal een boude stelling. Maar in dit artikel wordt bewezen dat dat zo is. Bovendien zien we hier dat niet elk getal even interessant is. Met Python kun je er zelf ook nog mee aan de slag.
Pythagoras 60-1, september 2020
DobBelspel
Stel je het volgende spel voor: je hebt $4$ dobbelstenen en een pak kaartjes met daarop de getallen $1$ t/m $100$. Het spel gaat als volgt: je trekt een kaartje met een getal (zeg $N$). Je gooit vervolgens met de $4$ dobbelstenen. Zeg je gooit $a,b,c$ en $d$. Nu is het de bedoeling om met alle $4$ de getallen $a,b,c$ en $d$ met gebruikmaking van de operaties optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen het getal $N$ te bereiken. We spreken over het maken van $N$ als we de bovenstaande werkwijze bedoelen. Dit spel gaan we programmeren in Python.
aWALé: de leNGte van de CyClus
We hebben al kennis gemaakt met het bonenspel Awalé. Je hebt de beschikking over $N$ bonen en een voldoende groot aantal bakjes (maximaal $N$). Een zet bestaat uit het verwijderen van een boon uit ieder bakje en vervolgens deze bonen deponeren in een leeg bakje (graaien). Je herhaalt de zet vele malen. Je constateert na verloop van tijd dat de verdeling van bonen over de bakjes zich gaat herhalen. De vraag is hoe groot deze cyclus is.
Awalé
Met behup van Python gaan we aan de slag met een variant van het spel Awalé. Bij dit van origine Afrikaanse bonenspel worden bonen uit een bakje verdeeld over de overige bakjes, ofwel: gezaaid.
Pythagoras 59-4, februari 2020
Rekenen als een MesOpotamiër
De Mesopotamiërs benaderden meer dan drieduizend jaar geleden het getal $\sqrt2$ tot $6$ cijfers achter de komma. Uit het hoofd, op een kleitablet. Met Python berekenen we in een paar tellen honderden decimalen.
Toeval in priemgetalLen
Priemgetallen liggen onregelmatig verdeeld tussen de overige (uit priemgetallen samengestelde) getallen; ze zijn niet in een formule te vangen. Maar als je heel grote getallen bekijkt, kun je wel voorspellingen doen over het aantal en het formaat van de priemfactoren waaruit ze bestaan.
Pythagoras 59-2, november 2019
Overstromingen en Monte Carlo
Wiskunde speelt een belangrijke rol bij het bestuderen en voorspellen van weer en klimaat. Er zijn bijvoorbeeld wiskundige modellen van bijvoorbeeld waterhoogte of windkracht. Maar hoe bereken je de kans dat zo’n model ook een uitzonderlijk hoge waarde voorspelt? Een hoge waarde die problemen oplevert – denk aan een overstroming, of een heel zware storm.
Pythagoras 59-1, september 2019
De simpelE rEkenmaChine
Bij het programmeren van een rekenmachine in Python komt heel wat wiskundige techniek kijken. We beginnen eenvoudig, met vooral aandacht voor het grafische aspect.
PriemraCes
Iedereen kent de paardenraces, maar waarom zou je je beperken tot paarden? Ook knikkers zijn uiterst vermakelijk om naar te kijken (zie de youtubefilms van Jelle). Hier gaan we kijken naar priemraces. Die gaan we programmeren in Python.
Pythagoras 58-4, februari 2019
Het vinden van priemgetallen
In deze aflevering van de Python serie maken we een lijst van opeenvolgende priemgetallen. Een priemgetal is een natuurlijk getal groter dan 1, dat alleen deelbaar is door zichzelf en door 1. Zo zijn 2 en 23 priemgetallen en 4 en 24 zijn dit niet. Priemgetallen zijn de bouwstenen van de positieve gehele getallen. Elk geheel getal is uniek te schrijven als product van priemgetallen.
OneSeCond
We gaan experimenteren met wat we in Python in één seconde kunnen berekenen. We zullen zien dat het er erg van afhangt hoe we de berekening uitvoeren. Ondertussen komen allerlei principes van het programmeren langs.
Pythagoras 58-2, november 2018
Pythagoras Python Programmeren
Vanaf het komende nummer gaan we aan de slag met een uitgebreide serie van artikelen over programmeren en de relatie tot wiskunde. Een aantal programma's zullen op de website van Pythagoras terug te vinden zijn. Maar je zult ook zelf aan de slag gaan.
In Pythagoras 58-1, september 2018
Een overzicht over het hoe en waarom van Python Programmeren bij Pythagoras vind je op de PyPy pagina. De meest gestelde vragen worden beantwoord op de PyPy-FAQ pagina. |
||