Python artikelen

Python artikelen

Op deze pagina staan alle artikelen waarin met Python geprogrammeerd wordt bij elkaar. Zo kun je snel zien waar je inspiratie kan opdoen.

Pythagoras Python Programmeren

Vanaf het komende nummer gaan we aan de slag met een uitgebreide serie van artikelen over programmeren en de relatie tot wiskunde. Een aantal programma's zullen op de website van Pythagoras terug te vinden zijn. Maar je zult ook zelf aan de slag gaan.

In Pythagoras 58-1, september 2018

OneSeCond

We gaan experimenteren met wat we in Python in één seconde kunnen berekenen. We zullen zien dat het er erg van afhangt hoe we de berekening uitvoeren. Ondertussen komen allerlei principes van het programmeren langs.

Pythagoras 58-2, november 2018

Het vinden van priemgetallen

In deze aflevering van de Python serie maken we een lijst van opeenvolgende priemgetallen. Een priemgetal is een natuurlijk getal groter dan 1, dat alleen deelbaar is door zichzelf en door 1. Zo zijn 2 en 23 priemgetallen en 4 en 24 zijn dit niet. Priemgetallen zijn de bouwstenen van de positieve gehele getallen. Elk geheel getal is uniek te schrijven als product van priemgetallen.

Pythagoras 58-3, januari 2019

Priemraces

Iedereen kent de paardenraces, maar waarom zou je je beperken tot paarden? Ook knikkers zijn uiterst vermakelijk om naar te kijken (zie de youtubefilms van Jelle). Hier gaan we kijken naar priemraces. Die gaan we programmeren in Python.

Pythagoras 58-4, februari 2019

De simpele rekenmachine

Bij het programmeren van een rekenmachine in Python komt heel wat wiskundige techniek kijken. We beginnen eenvoudig, met vooral aandacht voor het grafische aspect.

Pythagoras 58-6, juni 2019

Overstromingen en Monte Carlo

Wiskunde speelt een belangrijke rol bij het bestuderen en voorspellen van weer en klimaat. Er zijn bijvoorbeeld wiskundige modellen van bijvoorbeeld waterhoogte of windkracht. Maar hoe bereken je de kans dat zo’n model ook een uitzonderlijk hoge waarde voorspelt? Een hoge waarde die problemen oplevert – denk aan een overstroming, of een heel zware storm.

Pythagoras 59-1, september 2019

Toeval in priemgetallen

Priemgetallen liggen onregelmatig verdeeld tussen de overige (uit priemgetallen samengestelde) getallen; ze zijn niet in een formule te vangen. Maar als je heel grote getallen bekijkt, kun je wel voorspellingen doen over het aantal en het formaat van de priemfactoren waaruit ze bestaan.

Pythagoras 59-2, november 2019

Rekenen als een Mesopotamiër

De Mesopotamiërs benaderden meer dan drieduizend jaar geleden het getal $\sqrt2$ tot $6$ cijfers achter de komma. Uit het hoofd, op een kleitablet. Met Python berekenen we in een paar tellen honderden decimalen.

Pythagoras 59-3, januari 2020

Awalé

Met behup van Python gaan we aan de slag met een variant van het spel Awalé. Bij dit van origine Afrikaanse bonenspel worden bonen uit een bakje verdeeld over de overige bakjes, ofwel: gezaaid.

Pythagoras 59-4, februari 2020

aWALé: de leNGte van de CyClus

We hebben al kennis gemaakt met het bonenspel Awalé. Je hebt de beschikking over $N$ bonen en een voldoende groot aantal bakjes (maximaal $N$). Een zet bestaat uit het verwijderen van een boon uit ieder bakje en  vervolgens deze bonen deponeren in een leeg bakje (graaien). Je herhaalt de zet vele malen. Je constateert na verloop van tijd dat de verdeling van bonen over de bakjes zich gaat herhalen. De vraag is hoe groot deze cyclus is.

Pythagoras 59-5, april 2020

DobBelspel

Stel je het volgende spel voor: je hebt $4$ dobbelstenen en een pak kaartjes met daarop de getallen $1$ t/m $100$. Het spel gaat als volgt: je trekt een kaartje met een getal (zeg $N$). Je gooit vervolgens met de $4$ dobbelstenen. Zeg je gooit $a,b,c$ en $d$. Nu is het de bedoeling om met alle $4$ de getallen $a,b,c$ en $d$ met gebruikmaking van de operaties optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen het getal $N$ te bereiken. We spreken over het maken van $N$ als we de bovenstaande werkwijze bedoelen. Dit spel gaan we programmeren in Python.

Pythagoras 59-6, juni 2020

InteresSantheid VAN GetALlEN

"Elk getal is interessant." Da's nogal een boude stelling. Maar in dit artikel wordt bewezen dat dat zo is. Bovendien zien we hier dat niet elk getal even interessant is. Met Python kun je er zelf ook nog mee aan de slag.

Pythagoras 60-1, september 2020

RechtsdAaiende PriEmgetaLlen

Zo af en toe haalt het resultaat van wiskundig onderzoek de kranten. Vaak halen nieuwigheden in de wiskunde de krant niet, omdat ze voor de gemiddelde krantenlezer te moeilijk zijn om te begrijpen en dus thuishoren in de vakliteratuur,
maar het resultaat van deze ontdekking is in feite heel goed te volgen.

Pythagoras 60-2, november 2020

     
 

Een overzicht over het hoe en waarom van Python Programmeren bij Pythagoras vind je op de PyPy pagina.

De meest gestelde vragen worden beantwoord op de PyPy-FAQ pagina.